: 1040
مزیت سرخ کن های بدون روغن فیلیپس
همهی ما عاشق غذا خوردن هستیم و غذاهای فستفودی از خوشمزهترین غداهای موجود هستند. کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که بتواند پیشنهاد چندتکه مرغ سوخاری همراه با مقداری چیپس سیبزمینی را رد کند. غذاهای سرخکرده ذاتا خوشمرهاند؛ گویا از همنشینی مادهی خام با روغن داغ، طعمی بهشتی در آنها تزریق میشود. برای خوردن یک وعدهی غذای اینچنینی بهتر است از سرخ کن خانگی استفاده کنید؛ زیرا هر غذای خانگی خوشمزهتر است و مقرون به صرفه می باشد.
مدتها است که سرخکنها تولید شدهاند و از ایدهی قرار گرفتن حجم زیادی از روغن در مجاورت یک المنت استفاده کردهاند. تمام کسانی که این نوع از سرخکنها را در خانه دارند به این دلیل ، بهندرت از این دستگاه استفاده میکنند و روغن حرارتدیده را باید دور ریخت. بنابراین سرخکنهای سنتی اصلا توجیه اقتصادی ندارند و غذای آنچنان سالمی هم تحویل نمیدهند. مواد غذایی پخت شده در سرخکن سنتی، مقداری زیادی روغن به خود جذب میکنند و بهراحتی میتوانند به افزایش کلسترول بد خون منجر شوند.
اگر بخواهیم غذاهای سرخ کردنی را با صرفه جویی و رفع ضرر آن برای بدن تهیه کنیم چه باید کرد؟
سرخ کنهای فیلیپس (Philips) که در دو سری Viva و Avance تولید شدهاند که با استفاده کم روغن و کیفیت مشابه سرخکنهای سنتی به ما کمک می کنند که غدایی سالم و با کیفیت میل کنیم.
با استفاده از سرخ کن های جدید فیلیپس می توان تا ۸۰ درصد در مصرف روغن صرفهجویی کرد. با آلترااستور همراه باشید و نقد و بررسی سرخ کنهای فیلیپس را مطالعه کنید.
ابتدا درباره این صحبت می کنیم که چه نامی را باید برای این دستگاهها در نظر گرفت. نام انگلیسی دستگاه AirFryer است که در فارسی می توان آن را با «سرخکنی که با هوا کار میکند» معادل کرد. در بازار از این دستگاه با نام «هواپز» هم یاد میکنند که ترجمهی دقیقی نیست؛ چرا که این دستگاهها به مقداری روغن – هرچند اندک – نیاز دارد؛ از این رو بهتر است از عنوان «سرخکن کمروغن» استفاده کنیم.
بدنه ی دستگاه طراحی خاصی در آن استفاده نشده است، زیبایی کاملا سلیقه ای است و هر کس میتواند درکی خاص از زیبایی داشته باشد؛ اما سرخکنها آن قدر طراحی نرمالی دارند که بعید میدانم کسی بتواند برای آنها از صفت زیبا استفاده کند. تقریبا تمام سرخکنهای فیلیپس در شمایل یک کپسول بزرگ هستند، وزن زیادی دارند و از پلاستیک باکیفیتی ساخته شدهاند. در تمام محصولات سری Viva حجم محفظه ی سرخکن ۲٫۲ لیتر است و در خانوادهی Avance این میزان به ۳ لیتر افزایش پیدا کرده است. در واقع Viva برای خانوادههای کوچک نهایتا ۴ نفره ساخته شده و Avance خانوادههای کمی بزرگ تر یا مهمانیها را طراحی شده است. محفظه ی سرخ کن شامل یک سینی با تفلون نچسب است که غذا تحت هیچ شرایطی به آن نمیچسبد. سینی به صورت کشویی در قسمت پایینی دستگاه جا میخورد و به کمک یک دستگیره ی عایق حرارت در جای خود محکم میشود. سینی سرخکن در قسمت داخلی، به یک توری فلزی مجهز شده تا روغن مادهی غذایی از آن رد شود و درون سینی چکه کند؛ در نتیجه غذای سالم تری حاصل میشود. این توری با فشردن یک دکمه از سینی اصلی جدا میشود. طراحی دستگاه طوری است که دستگیره ی سینی سرخ کن مستقیما به این توری فلزی وصل شده و فشردن دکمهی Release باعث میشود سینی زیری بهصورت ناگهانی روی زمین بیفتد. هنگام بیرون آوردن سینی از سرخکن اگر حواستان نباشد و با کف دست سینی را بگیرید، در این صورت بروز سوختگی شدید حتمی خواهد بود. علاوه بر مجموعهی سینی اصلی و توری فلزی، در برخی مدلها قطعات دیگری هم قرار داده شدهاست که هر یک کاربرد خاصی دارند. تابهی گریل کردن، تابهی پخت و پز و رک دوطبقه همراه با شیارهای سیخ کباب مواردی هستند که با توجه به مدل و سری درون جعبهی سرخکن قرار میگیرند.
کنترل سرخکن در مدلهای مختلف با هم متفاوت است، در مدلهای پایهی سری Viva کلیدهای چرخشی وجود دارد که یکی از آنها دما را کنترل میکند و دیگری زمان پخت و پز. در مدلهای پیشرفتهتر Viva این دو کلید چرخشی جای خود را به یک نمایشگر دیجیتالی و دکمههای لمسی دادهاند. خیلی ساده یک دما انتخاب میکنید و زمان را روی مقدار خاصی قرار میدهید و دکمهی شروع (Start) را فشار میدهید. مدلهایی که به نمایشگر دیجیتال مجهز هستند دو کلید مجزا برای روشن کردن و استارت زدن دارند؛ یعنی میتوانید دستگاه را روشن کنید بدون اینکه گرمادهی شروع شود. اما این اتفاق در مدلهای دارای کلید چرخشی غیرممکن است و چرخاندن تایمر به معنای شروع کار است. در سری Avance علاوه بر کنترل دیجیتال و نمایشگر ، آپشن دیگری برای ذخیرهی برنامهی پخت هم وجود دارد. به طور مثال تعیین میکنید برنامهای برای پخت با دمای ۱۸۰ درجه به مدت ۳۰ دقیقه داشته باشید. در تمام مدلها پس از به پایان رسیدن تایمر، دستگاه بهصورت خودکار خاموش میشود و یک صدای بوق برای مطلع کردن شما از پایان فرایند سرخ شدن به صدا درمیآید. در هیچ یک از سرخکنها پنجره یا دریچهای برای دیدن فضای درون سرخکن وجود ندارد؛ یعنی نمیتوانید بدون بازکردن در سرخکن از میزان پیشرفت کار مطلع شوید و برای اینکه ببینید غذا در چه وضعی است، حتما باید سینی را بیرون بکشید.
با بیرون کشیدن سینی، هیچچیز متوقف نمیشود و دستگاه همچنان برنامهی پذیرفته را اجرا میکند. این مورد را هم میتوان یک نقطه قوت دانست و هم یک ضعف؛ قوت از این جهت که پس از چک کردن وضعیت غذا نیازی به اجرای مجدد برنامه نیست و ضعف از این جهت که ممکن است کودکان کنجکاو درِ سرخکن را در حین کار باز کنند و موجب سوختگی شود. متاسفانه این دستگاهها هیچ امنیتی خاصی برایشان در نظر گرفته نشدهاست؛ حتی یک قفل کودک ساده.
در سرخکنهای فیلیپس از فناوری Rapid Air Technology استفاده شده است. این فناوری، پتنتشدهی فیلیپس است و در انحصار این شرکت قرار دارد. در فناوری Rapid Air با استفاده از ترکیب یک المنت حرارتی حلزونی شکل و یک فن در بالای آن، هوای داغ درون محفظه به چرخش درمیآید و با فشار زیاد به روی مواد غذایی هدایت میشود. در کف سینی اصلی این سرخکنها از طراحی Starfish استفاده شده است که با ایجاد برآمدگیهای جهتدار در کف سینی، هوای انتقالیافته به کف سینی را مجددا به بالای آن می فرستد، به این ترتیب یک حلقهی تکرارشونده از هوای داغ همراه با قطرات روغن از روی غذا عبور میکند. فناوری گردش هوای سریع Turbostar هوا را در سراسر ظرف به گردش درمیآورد و باعث میشود با توزیع یکنواخت گرما در ظرف، تمام قسمتهای غذا بهصورت یکدست سرخ شود، حتی دیگر نیازی به همزدن غذای داخل ظرف هم نیست. در جریان این انتقال پرفشار هوای داغ، قطرات روغن از روی مادهی خام عبور داده میشود. یعنی با وجود اینکه روغن با ماده در تماس است، فرصت اینکه جذب غذا شود را پیدا نمیکند و به این ترتیب، غذایی سالم و کمروغن تحویل شما داده میشود.
چرخش فن در حین کار، نقش مستقیمی در به جریان درآوردن روغن و پاشیدن روغن داغ روی مادهی غذایی درون سرخکن دارد. این چرخیدن باعث ایجاد صدایی میشود که به وضوح قابل شنیدن است؛ ولی صدا آنقدر زیاد نیست که نتوان تحملاش کرد؛ به طور مثال زمانی که مشغول صحبت با اعضای خانواده هستید و یا پس از روشن کردن سرخکن با دوستتان تماس گرفتهاید، صدای فن مزاحم مکالمهتان نخواهد شد. دریچه ی خروج هوای گرم هم در پشت سرخکن وجود دارد. زمانی که فن دستگاه هوای داغ را درون محفظهی سرخ کردن به گردش در میآورد، بخشی از این هوا هم از قسمت پشتی خارج میشوند تا بوی نامطبوع سرخ شدن با غذا همراه نشود. سیم برقی که از پشت بدنه خارج میشود قابل جمعشدن درون بدنه است و موجب استفاده راحت تر از دستگاه می شود.
در مدلهای مختلف سرخکن فیلیپس، از ۱۳۰۰ تا ۲۱۰۰ وات توان الکتریکی مصرف میشود که بهشدت زیاد است. استفاده از المنتهای سنتی باعث شده تا از نظر مصرف انرژی الکتریکی این محصولات اقتصادی نباشند. چنین سطحی از مصرف برق برای دستگاهی که میخواهد سالم باشد خیلی زیاد است و استفادهی مکرر از آن در ماه و چندباره در هر دورهی استفاده میتواند به بالا رفتن هزینه برقتان منجر شود و چنین سطحی از مصرف برق در یک دستگاه مدرن امروزی خیلی زیاد است.
از سرخکنهای کمروغن فیلیپس انتظار نداشته باشید خوشمزهگی غذاهای فستفودی را به خانهتان بیاورند. کیفیت سرخ کردن این محصولات شباهتی به کیفیت مرغ سوخاری و سیبزمینی فستفودها ندارد؛ بلکه تمام تاکید و تمرکز روی سالم بودن غذایی است که میل میکنید. در سرخ کن های کم روغن فیلیپس شما تنها با یک قاشق مرباخوری روغن، غذایتان را سرخ می کنید و از آنجایی که بخش زیادی از طعم غذاهای بیرون از روغن سرشارشان است، طبیعی است که بین طعمها تفاوت وجود داشته باشد. کاری که سری Viva و Avance انجام میدهند فقط سرخ کردن است و در عمل به پختن آن نزدیک است. از این دستگاهها علاوه بر سرخ کردن میتوان برای پختن، بریان کردن و گریل کردن هم استفاده کرد.
منظور از پختن، تهیهی کیک و درست کردن لازانیا است. سر خ کن های سری Viva و هم Avance در این زمینه خیلی خوب عمل میکنند و میتوان انواع کاپ کیک ها و مافینها را درون محفظهی سینی آنها درست کرد؛ با این تفاوت که دیگر نیازی به روغن هم نیست و تنها گرمای درون دستگاه کفایت میکند. خوبی اینکار در این است که قالبهای فلزی ممنوع در مایکروویوها، اینجا قابل استفاده هستند و میتوان در آن محصولاتی که به تابهی پخت مجهز شدهاند چنین کارهایی هم انجام داد.
از سرخکنهای فیلیپس میتوان برای درست کردن یک خوراک سوسیس، ناگت و شنیتسل خیلی خوب استفاده کرد. نهتنها این مواد، که تمام غذاهای نیمهآماده و نیمه سرخشده با طعمی استثنایی از این سرخکنها خارج میشوند. این اتفاق در مورد سیبزمینی نیمهسرخ و سیبزمینی خام به وضوح دیده و حس میشود، سیبزمینی نیمهآماده، خیلی تُرد و خوشمزه میشود؛ اما در صورت استفاده از سیبزمینی تازه خلال شده، تعدادی ترد میشوند و تعدادی نیمهترد و نیمه خیس آماده می شوند! سرخکردن مرغ بهخوبی انجام میشود؛ در حالی که لایهی بیرونی مرغ سرخ و لایههای درونی مغزپخت میشوند، رطوبت مرغ هم حفظ میشود. مشکل کار این است که در حین سرخ شدن مرغ، حجم بسیار زیادی از دود از دریچهی هوای سرخکن خارج میشود و سراسر محیط آشپزخانه را فرامیگیرد. به غیر از مرغ میتوان در مورد ماهی هم چنین کاری را انجام داد. در کل مرغ، ماهی و باقی مواد گوشتی بهخوبی سرخ میشوند. اما کدو و قارچ و بادمجان حالتی آبپز پیدا میکنند و کیفیت و طراوت و زیبایی ورقههای سرخشده در روغن ماهیتابه را ندارند. اگر مشکلی با این قضیه ندارید و تنها به سلامت غذا اهمیت میدهید، حتما میتوانید با این موضوع کنار بیایید. جالب است که بیشتر کردن روغن هیچ تاثیری در خوشمزه تر شدن غذاها ندارد و نوع برخورد این سرخکنها با غذا، هیچ ارتباطی با میزان روغن ندارد؛ یعنی حداقلی از روغن کافی است تا کار پیش برود.
تمیز کردن توری سرخکن کمی سخت است و اگر بلافاصله پس از پایان سرخ شدن آن را درون آب نگذارید و نشورید، این کار کمی سختتر هم میشود. سبد سرخکن در مدل پایه میتواند تنها به اندازهی یک خانوادهی چهارنفره غذا تهیه کند. اگر به استفاده از سرخکن برای پذیرایی از یک مهمانی شلوغ فکر میکنید، خب این کار خیلی سخت و زمانبر خواهد بود. اگر متوسط زمان طبخ هر وعده را ۲۰ دقیقه هم در نظر بگیریم، باید زمان زیادی برای آماده شدن غذا منتظر ماند. این سرخکن برای زندگی سریع امروزی طراحی نشده است و کاملا آهسته و سر فرصت کارش را انجام میدهد.
درست است که طعم غذا درون سرخکنهای Viva و Avance شباهتی با سرخکن سنتی ندارد، اما حداقل خیالتان راحت است که لذتبردن از طعم غذا سلامتیتان را تهدید نمی کند. در نهایت تنها کسانی به سمت خرید این سرخکن گامهای مطمئنی برمیدارند که طعم غذا را در اولویت کمتری نسبت به حفظ سلامتیشان قرار میدهند و برای حفظ سلامتی، یک سرخکن کمروغن تهیه میکنند. این افراد باید بدانند سری Viva و Avance فیلیپس در میان پنج سرخکن کمروغن بازار جای دارند و از بهترینهای نوع خود هستند.
در حال حاضر در فروشگاه اینترنتی آلترااستور شما میتوانید سرخ کن های جدید فیلیپس را با کمترین قیمت در بازار خریداری کنید.
منبع : آلترااستور