مایکروویو چیست؟

مایکروویو، امواج رادیویی با طول موج کوتاه هستند که مثل پرتوهای قابل رویت نور بخشی از طیف الکترومغناطیسی را تشکیل می دهند. امواج کوتاه بیشتر برای برنامه های تلویزیونی، رادار و تلفن همراه استفاده می شود. در صنعت برای فرآوری مواد و در آشپزخانه برای پختن غذا از آن استفاده می شود. این امواج در برخورد با یک ماده ممکن است منعکس، منتشر یا جذب شوند. مواد فلزی این امواج را کاملاً منعکس می کنند. مواد غیرفلزی مثل شیشه و پلاستیک امواج را از خود عبور می دهند و موادی که دارای آب هستند مانند غذاها انرژی این امواج را جذب می کنند فرکانس چنین امواجی، بین۳۰۰ مگاهرتز تا چند گیگاهرتز در ثانیه می تواند باشد. بُرد چنین امواجی کوتاه بوده و در حد چند متر است، ولی میزان نفوذ آن ها نسبتا بالا است و از درون ابر و غبار عبور می کنند. هر چه فرکانس بیشتر باشد، شدت نفوذ بیشتر ولی بُرد امواج، کوتاه تر می شود. به عنوان مثال هر چیزی که در مجاورت دستگاه نوسان ساز اجاق های میکروویو معمول قرار داشته باشد، به شدت تحت تاثیر ارتعاشات قرار می گیرد. در حالی که اگر نیم متر از ارتعاش دور شود، قدرت امواج به یک صدم کاهش خواهد یافت.

امواج دارای طول موج کوتاه، هنگام برخورد به ماده، چنان موجب ارتعاش و تغییر قطب های منفی و مثبت موجود در آن می شوند که این جنبش بالای ملکول ها موجب به هم خوردن شدید آن ها و ایجاد اصطحکاک درملکول ها و در نهایت سبب گرم شدن آن ماده می شود. در این میان نقش آب در درون ماده غذایی بارزتر است. زیرا ملکول های آب که قطبی هستند (همچون دیگر ملکول های قطبی)، بیشتر تحت تاثیر نوسانات قرار گرفته و به شدت شروع به جابه جایی در محل خود می کنند. به همین دلیل هر چه غذا رطوبت بیشتری داشته باشد سریع تر تحت تاثیر این امواج قرار می گیرد.

 

البته امروزه اغلب دستگاه هایی که تحت عنوان میکروویو به فروش می رسند، علاوه بر لرزاننده ی (نوسان یا موج ساز) مورد بحث، دارای یک یا چند المنت (سیم فلزی ای که در مقابل جریان برق مقاومت بالایی دارد و موجب گرم شدن آن می شود) هستند که به عنوان گریل (کباب پز) و فر، داخل دستگاه قرار داده شده اند. چنین دستگاه هایی را به عنوان “میکروویو گریل دار” و یا “میکروویو+ گریل+ فر” و یا کامبینیشن (یعنی ترکیب چند دستگاه) می شناسند.

 

در روشهای پخت متداول مانند حرارت خشک (تنوری کردن، کباب کردن) حرارت مرطوب (جوشاندن، با بخار پختن، پختن تحت فشار و آرام پختن) و روش پخت یا چربی و روغن (سرخ کردن در روغن و تفت دادن در روغن) همگی حرارت از منبع حرارتی خارجی به ماده غذایی داده شده و ماده غذایی گرم می شود. اما در پخت با مایکروویو حرارت در داخل ماده غذایی تولید می گردد. با این روش زمان پخت بسیار کوتاه می شود.

 

طراحی اجاق های مایکروویو به گونه ای است که امواج در اجاق زندانی شده و تنها زمانی ساطع می شوند که اجاق روشن و درب آن بسته باشد. همه مایکروفرها حداقل دو کلید قفل داخلی دارند که به محض باز شدن درب دستگاه، تولید امواج را متوقف می کند. البته در حین روشن بودن ممکن است مقداری از امواج از اطراف درب نشت کند و معمولاً میزان نشتی کمتر از حد استاندارد نشانه ایمنی است.

 

امواج کوتاه می تواند از اطراف اجاق های آسیب دیده و کثیف یا تعمیر شده به بیرون نفوذ کند. بنابراین، مهم است که اجاق در شرایط خوبی نگهداری شود. مصرف کنندگان باید مراقب باشند که درب کاملاً بسته باشد بخشهای ایمنی که در زمان باز بودن درب از تولید امواج کوتاه جلوگیری می کنند، کار خود را به خوبی انجام می دهند. لولای درب باید در وضع مناسبی باشد، درب باید کاملاً بسته شودو سطح داخل اجاق نباید خراب باشد. همچنین خوردگی و زنگ زدگی روی درب یا لولا یا سطح داخلی اجاق مشاهده نشود.

سولاردوم

سولاردوم فناوری ابداعی کمپانی ال جی است که در واقع ترکیبی از فناوری مایکروویو و امواج گرمایشی نوری می باشد. در سولاردوم، سیستم پخت مایکروویو وجود دارد اما المنت های نوری نیز به سیستم اضافه گردیده است . در بالای محفظه پخت فر سولاردوم یک هیتر ذغالی قرار گرفته است . این هیتر نوعی المنت نوری است که در داخل آن رشته های زغال قرار گرفته و امواج نورانی با گرما و عمق نفوذ بسیار بالا تولید می نماید . علاوه بر هیتر زغالی در قسمت بالا ، در کف محفظه پخت نیز یک سیستم مگاهیتر شامل چند نوع هیتر سرامیک و هالوژنی تعبیه گردیده که امواج گرمایشی نورانی را از سمت پایین به مواد غذایی می رسانند.

محفظه پخت نیز در سولاردوم بر خلاف دستگاه های متداول که به شکل چهارگوش می باشند، به صورت مدور و استوانه ای ساخته شده تا امواج گرمایی را بهتر بر روی مواد غذایی منعکس نماید.

 

بنابراین آون ماکروفر تنها توسط امواج مایکروویو عمل پخت را انجام می دهد اما در سولاردام ترکیب مایکروویو و امواج گرمایشی نور است که این عمل را به انجام می رساند. این ترکیب موجب می گردد تا دمای ماده غذایی در مدت ۵ دقیقه به ۳۲۰ درجه برسد . این سرعت گرم شدن موجب می گردد تا سرعت پخت تا سه برابر آون های المنتی معمولی و تا ۱.۵ برابر فر مایکروویو گردد .به همین جهت سرعت بالای پخت موجب می شود تا مواد مغذی موجود در غذا بیشتر حفظ شده و غذا مغذی تر و خوش طعم تر شود.

 

مایکروفر

فر به دستگاهی گفته می شود که پخت غذا در محیط بسته و دمای یکنواخت در تمامی قسمتها را امکان پذیر می کند.  ساده ترین نوع فرها با گاز کار کرده و می توان دمای بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ درجه سانتیگراد را تنظیم کرد و دارای چند طبقه برای استفاده بهینه از فضا باشد.

تفاوت مایکروفر و مایکروویو:

"پس از تولید مایکروویو و همزمان پیشرفت تکنولوژی فر دستگاههای تولید شد که هر دو قابلیت را داشتند؛ اصطلاحات جدیدی برای این محصولات شکل گرفت که این گونه عنوان میشود":

 

1. مایکروویو ، ماکروویو یا ماکرویو : Microvawe

دستگاهی که فقط مجهز به گرمکن با اشعه ( امواج مایکرو) و المنت تابشی از بالا باشد.

2. ماکروفر، فر ترکیبی:

دستگاهی که تمام قابلیت یک مایکروویو را دارا می باشد و فقط چند نوع حرارت دهی نیز به آن اضافه شده ؛ مثل حرارت سه بعدی ، کانوکشن، فن و گریل از پشت.

3. فر برقی: Electric oven

دستگاهی کامل برای آشپزی دارای انواع حرارت دهی بستگی به طراحی برند، چند طبقه جوجه گردان؛ همگی به کمک برق اما گرمکن با امواج مایکروویو را ندارد.

4. فر گازی: Gas oven

دستگاهی که با گاز کار می کند در بعضی مدلها المنت بالا با جوجه گردان هم در نظر گرفته شده ولی نمی توان همزمان استفاده کرد.

5. فر هالوژن: Halogen toaster

دستگاهی که برای پخت غذا از تابش مستقیم و شدید نوری استفاده می کند و پخت غذا از سطح بیرونی شروع می شود.

6. گاز هالوژن: Halogen oven

صفحه گاز شیشه ای که با المنت برقی پرقدرت و قابل تنظیم کار می کند.

7. توستر: Oven toaster

دستگاه ارزان قیمت و کاربردی برای پخت پیتزا و مرغ فقط مجهز به المنت تابشی از بالا و جوجه گردان.

8. سولاردوم : Solardom

 

منبع :آلترابلاگ